Zoek
Sluit dit zoekvak.
Black Friday: 50% korting van 21 tot 27 november
Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Geboortebloem maart

Narcissen bereiden zich voor op de vroege lente door te bloeien in tuinen en bosgebieden.
Het is dus niet verwonderlijk dat de narcis geassocieerd wordt met personen die in maart geboren zijn.
Kom meer te weten over de achtergrond, betekenis, en symboliek van de narcis, of het nu je “geboorte” bloem is of niet.

Jonquil
Narcis

De Narcis

Moderne narcissen zijn er nu ook in roze en oranje soorten, naast de traditionele gele, witte, of combinatie van die twee.
De traditionele narcisbloem heeft een trompet- of klokvormige kroon met franje aan de rand, zes bloemblaadjes, en een trompet- of klokvormig centrum.

Narcissen kunnen in een groot deel van Noord-Amerika gekweekt worden, met uitzondering van de natste en heetste streken, waar ze inheems zijn in Noord-Europa.

Narcissen zijn het best bekend omdat ze aan elke stengel een enkele bloei hebben, maar andere leden van de narcissenfamilie, zoals de jonquil, kunnen meerdere bloemen per stengel hebben.
Narcissen zijn er in duizenden!

Behalve als narcis is het geslacht van de plant ook bekend als Narcissus.
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, heeft de term “narcis” betrekking op een verscheidenheid van bloemen in het Narcissus geslacht, niet op één bepaalde soort.
Zo worden jonquilles, die soms biezen narcissen genoemd worden, onder Narcissus gecategoriseerd.
Bedenk dat niet alle narcissen jonquilles zijn, net zoals niet alle jonquilles narcissen zijn!

De naam Narcissus, de zoon van Cephissus, de riviergod uit de Griekse mythologie, zou de inspiratiebron zijn geweest voor de naamgeving van de narcissen.
Narcissus zou verliefd zijn geworden op zijn eigen beeltenis zoals die in het water verscheen, en nadat hij overleden was terwijl hij ernaar staarde, bloeide een narcis op de plaats waar hij dood had gelegen.

De symboliek en betekenis van narcissen

Narcissen worden beschouwd als een symbool van nieuw leven en wedergeboorte, omdat ze een van de eerste lentebloemen zijn die bloeien.
Ook inspirerende, vergevingsgezinde en creatieve geesten worden erdoor verondersteld te worden voorgesteld.

De eerste narcis van het seizoen luidt, volgens de Welshe folklore, de komst van voorspoed in voor het volgende jaar. Als een narcis op de eerste dag van het nieuwe jaar bloeit, wordt hij in China als gunstig beschouwd voor de rest van het jaar. Als een narcis droop terwijl je ernaar staarde, geloofde men in de Middeleeuwen dat het een teken was van een naderende dood.

De narcis zou volgens de legende in Frankrijk staan voor hoop.

In het Midden-Oosten geloofde men dat de narcis zowel een middel tegen kaalheid als een afrodisiacum was.

Het verdient de voorkeur veel narcissen te geven, want men denkt dat één narcis ongeluk brengt als hij gegeven wordt. Een jubileumgeschenk van een narcis wordt gewoonlijk gegeven ter gelegenheid van een tiende huwelijksverjaardag.

Geschiedenis van narcissen

De nationale bloem van Wales, narcissen, worden op 1 maart op kleden uitgestald ter ere van St. David.

Narcissenbollen en -wortels werden in andere delen van de wereld gebruikt om pijnlijke gewrichten, wonden, brandwonden en kneuzingen te behandelen, naast de behandeling van tumoren in het oude Rome.

Galantamine, een stof die in narcissen voorkomt, wordt door een bioresearch bedrijf in Wales gebruikt voor de productie van medicijnen die de voortgang van de ziekte van Alzheimer vertragen.

De geboortebloem maart narcissen van de tuin

Winterhard, eenvoudig te kweken, en meerjarig, bloeit ze elk jaar.
Narcissen zijn een van de eerste lentebloeiers als ze in de herfst geplant worden, vlak voor de eerste vorst.
Ze gedijen niet in warme klimaten omdat de bollen een periode van koude temperaturen nodig hebben om de wortelontwikkeling te bevorderen, om in het voorjaar te kunnen bloeien.

Het verwijderen van de uitgebloeide bloemen nadat ze in het voorjaar gebloeid en afgestorven zijn, helpt de bol zich te regenereren voor het volgende jaar. Laat het loof met rust.
Je kunt ze ook terugsnoeien als de bladeren geel geworden zijn.

Bezoek onze Narcissen Groei Gids om meer informatie te vinden over het kweken van narcissen.

“vreugde voor altijd”, luidt een van de eerste bloemen van de lente ongetwijfeld een nieuw begin in.
Narcissen lijken de ideale bloem om te gebruiken om het idee over te brengen dat de zon altijd schijnt als je geliefde er is, vanwege hun levendige gele bloemblaadjes.

Ga verder naar April