Zoek
Sluit dit zoekvak.
Black Friday: 50% korting van 21 tot 27 november
Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Geboortebloem april

Tegen april zal de lente volop ontloken zijn, en tuinen zullen overspoeld worden door de kleur van de eerste bloeiende planten.
Madeliefjes en pronkerwten zijn lang beschouwd als de geboortebloemen van april, zodat ze een speciale betekenis hebben voor mensen die in april geboren zijn.
Leer meer over het verleden, heden en de toekomst van het madeliefje en de pronkerwt om te bepalen of ze je “geboorte” bloem zijn of niet!

Madeliefje
Pronkerwt

Welke soort bloemen worden in april geboren?

Madeliefje en pronkerwt zijn de bloemen voor geboortes in april.
De pronkerwt is een manier om afscheid te nemen, welterusten te wensen, of gewoon dank je wel te zeggen, terwijl het madeliefje een symbool is van onschuld, zuiverheid, en ware liefde.

Het Madeliefje

De naam “daisy”, die afgeleid is van het Oud-Engelse “day’s eye”, verwijst naar de dagelijkse routine van het Engelse madeliefje, dat zijn bloemblaadjes op verschillende momenten van de dag opent en sluit.
Het madeliefje kan, afhankelijk van de soort, tot je eerste lentebloeiers behoren of tot je laatste herfstbloeiers.

Er zijn twee bloemen nodig om een madeliefje te maken.
De straalbloem (de bloemblaadjes), die uit het centrum stralen en op de zon lijken, zijn kleiner dan de schijfbloem, die het centrum van het oog vormt.
Madeliefjes hebben lang de ware liefde vertegenwoordigd, omdat ze bestaan uit twee bloemen die harmonieus op elkaar afgestemd zijn.

Madeliefjes, een lid van de asterfamilie, zijn inheems in Europa en Afrika en raakten later genaturaliseerd in Noord-Amerika (Asteraceae).
Het is een van de grootste groepen planten, waartoe ook asters en, natuurlijk, zonnebloemen behoren.

Bloemensymboliek en betekenissen

Al heel lang staat het madeliefje voor oprechte liefde, onschuld, en zuiverheid.

Door elke kleur madeliefje worden verschillende dingen gesymboliseerd.
Het rode madeliefje duidt op liefde en romantiek, het roze op genegenheid, het gele op vreugde en vriendschap, en het witte madeliefje op zuiverheid en onschuld.

Een oude Keltische mythe stelt dat de goden madeliefjes op het graf van een kind zouden leggen om de ouders op te vrolijken nadat het kind overleden was.

Het madeliefje is de heilige bloem van Freyja in de Noorse mythologie, die haar afschildert als de godin van vruchtbaarheid, liefde en schoonheid.
Het madeliefje evolueerde daarna tot een voorstelling van een nieuw begin, moederschap, en bevalling.
Voor nieuwe moeders zijn madeliefjes een typisch geschenk.

Volgens een Romeinse mythe is de nimf Belides, die zichzelf in een madeliefje veranderde om Vertumnus, de god van de tuinen en de seizoenen, te ontgaan door zijn aandacht te trekken, verantwoordelijk voor het ontstaan van het madeliefje.
De naam van de nimf is waar het Latijnse woord voor madeliefje, bellis, vandaan komt.

Een madeliefje in een boeket werd vroeger beschouwd als een symbool van iemands vermogen tot geheimhouding.

In de loop van de tijd is “madeliefje” in talrijke uitdrukkingen opgenomen.
Fris als een madeliefje verwijst naar iemand die een goede nachtrust gehad heeft, terwijl “whoops-a-daisy” een uitdrukking is die gebruikt wordt om een fout of blunder te beschrijven.

Madeliefjes worden verondersteld liefde, onschuld en een nieuw begin te vertegenwoordigen, en daarom worden ze geassocieerd met de Maagd Maria.

De bloem die bekend staat als het madeliefje, en die tussen vrienden gegeven wordt om aan te geven dat ze een geheim bewaren, is code voor “Ik zal het nooit vertellen!”.

Het madeliefje van de geschiedenis

Paul Dietrich Giseke, een Duitse botanicus, classificeerde de familie van madeliefjes in de late jaren 1700. Deze familie is ook bekend onder de wetenschappelijke naam Compositae.
Hoewel men denkt dat in Egyptische tuinen madeliefjes voor het eerst gekweekt en als geneesmiddel gebruikt werden in 2.200 v. Chr., gaan de verslagen over madeliefjes nog verder terug.

Geneeskunde en madeliefjes zijn al lang met elkaar gecorreleerd.
Wilde madeliefjes werden op de huid aangebracht om wonden of ziekte te behandelen; van koning Hendrik VIII gaat het gerucht dat hij madeliefjes at om maagzweren te verhelpen. Madeliefjesthee wordt gebruikt om hoest, bronchitis en ontstekingen te behandelen.

Het madeliefje in de tuin

Samen met gazons, weiden en langs de kant van de weg groeien er ook vaak madeliefjes in gecultiveerde tuinen.
Plant voorzichtig, want sommige soorten zijn bekende onkruiden.
Engels, Engels, Ossenoog, Shasta, en Gerbera zijn de meest populaire tuinmadeliefjes.

Madeliefzaadjes kunnen buiten gezaaid worden na de laatste vorst in het voorjaar of binnen zes tot acht weken voor de laatste vorst.
Uit zaad gekweekte planten bloeien pas in het volgende groeiseizoen.

Als lid van de Fabaceae familie, waartoe ook bonen en andere peulvruchten behoren, is de pronkerwt (Lathyrus odoratus) ermee verwant.
Het is een nauwe verwant van de kroperwten, ook al is het er geen.
Door zijn uiterlijke gelijkenis met de eeuwige doperwt wordt hij vaak met de laatste verward.
In tegenstelling tot zijn eetbare verwanten van tuinerwten is de pronkerwt in sommige delen van de wereld als voedsel en medicijn gebruikt, maar men denkt ook dat ze giftig is voor mens en dier.

Pronkerwten zijn mooie bloemen die inheems zijn in Italië en het Middellandse Zeegebied. Ze hebben ook een zoete geur die vaak vergeleken wordt met sinaasappels, honing, en jasmijn. Deze geur kan elke ruimte vrolijker doen aanvoelen.

Ze bloeien van de lente tot het begin van de zomer, afhankelijk van het plantgebied, en zijn er in een grote verscheidenheid aan kleuren, dankzij de honderden variëteiten die in de loop van de tijd ontstaan zijn.

Definities en symboliek van pronkerwten

Een boeket pronkerwten kan in de taal van de bloemen gebruikt worden om iemand adieu te zeggen of dankbaarheid te uiten voor een prachtige ervaring.
Bovendien duidt het op vriendschap, vriendelijkheid, dankbaarheid, en een toestand van gelukzalig plezier.

De “koningin van de eenjarigen”, zoals sommige Engelse tuiniers ze noemen.

Lang beschouwd als een geluksbrenger voor de huwelijksdag en het huwelijk van de bruid, is de bloem in Frankrijk een gebruikelijk geschenk voor bruiden geweest.

Ooit diende ze als symbool van macht of waarzeggerij.
Ook werden pronkerwten gebruikt om kleding een geur te geven, ze werden in zakken gestoken.

De pronkerwt werd in sommige culturen gezien als bezitter van magische kwaliteiten.

Geschiedenis van pronkerwten

Franciscus Cupani, een Siciliaanse monnik, vond aan het eind van de jaren 1600 voor het eerst pronkerwten in Zuid-Italië.
Volgens de legende verspreidde Cupani de pronkerwt over Europa door zaden te sturen naar twee botanici – Dr. Casper Commelin in Amsterdam en Dr. Robert Uvedale in Engeland – die beiden leraar en plantenliefhebber waren.

De Schot Henry Eckard, die een kwekerij leidde, begon in de jaren 1800 grotere, aantrekkelijker en kleurrijker pronkerwten hybriden te ontwikkelen.
De rest is geschiedenis!

Een tuin met pronkerwten

pronkerwten zijn eenjarige planten die de voorkeur geven aan volle zon en een rijke, organisch voedselrijke, goed doorlatende grond.
Het zijn klimmers, en afhankelijk van de soort kunnen ze hoogtes bereiken van 6 tot 10 voet.
Gebruik een trellis, boog of schutting om te zorgen dat ze stevige steun hebben.

Het planten moet gebeuren in gebieden waar vaker vorst voorkomt, als de grond droog genoeg is om te werken in de zeer late winter of het vroege voorjaar.
In het voorjaar bloeien de bloemen, en de plant doet het niet goed in de zon.
Voordat je zaden buiten uitplant, kun je binnenshuis met zaden beginnen.

Klik hier verder voor Mei