Zoek
Sluit dit zoekvak.
Black Friday: 50% korting van 21 tot 27 november
Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Hoe je sieraden kan beschermen in de zomer

Het is zomer, wat betekent dat het tijd is om naar buiten te gaan en te genieten van de prachtige zonneschijn en het warme weer. De zomer is de perfecte tijd om weer contact te maken met familie, vrienden, en zelfs met jezelf (een goede vakantie kan wonderen doen voor je gezondheid!) Maar er is één ding waar de zomer niet al te vriendelijk voor is – je sieraden.

Helaas kunnen alle opwinding en avonturen van de zomer een ravage aanrichten aan je sieraden, door ze bloot te stellen aan ruwe elementen en onveilige omstandigheden. Dingen als zonnebrandcrème, zand, en vooral zwembadwater tasten allemaal de duurzaamheid en zuiverheid van je sieraden aan. Zelfs reizen met je sieraden kan bepaalde risico’s opleveren. Gelukkig zijn er een paar eenvoudige stappen die je kunt nemen om je sieraden deze zomer te beschermen. Lees verder voor onze tips om je sieraden de hele zomer veilig en stralend te houden.

Hoe je sieraden kan beschermen in de zomer

Hoe bescherm je je sieraden terwijl je van de zon geniet

Of je nu een stand liefhebber bent of meer een liefhebber van het meer, het mooie weer en de avonturen van de zomer kunnen onze sieraden blootstellen aan ruwe elementen of aan het risico van verlies dat snel een domper van de pret kan zetten. Afgezien van de dagelijkse activiteiten die je sieraden kunnen beschadigen, brengt de zomer specifiek bepaalde risico’s met zich mee voor de veiligheid en kwaliteit van je kostbare sieraden.

Stranden, zwembaden en meren.

Een van de beste plaatsen om in de zomer te zijn is op het water. Maar stranden, zwembaden, en meren zijn berucht als plaatsen waar sieraden het vaakst verloren, beschadigd, of vuil worden. Als je sieraad in een zwembad afglijdt, kun je het misschien nog recupereren als het niet in een afvoer wordt getrokken. Maar als het afglijdt in de oceaan of in een meer, is het hoogst onwaarschijnlijk dat je het ooit zult terugvinden in de diepten van de oceaangolven of in diep troebel water. Koud water is nog gevaarlijker omdat het je vingers kan doen krimpen, waardoor ringen gemakkelijk afglijden.

Avaressa raadt ten zeerste aan je sieraden te beschermen door ze af te doen voordat je deze zomer het water ingaat. Zorg ervoor dat de sieraden op een veilige, droge plaats weggeborgen worden, kan het verschil betekenen tussen je sieraden weer dragen of ze voor altijd verliezen.

Chloor

In Nederland kun je niet ver reizen zonder een zwembad te zien of er tijd in door te brengen. De grootste boosdoener van schade aan zomerse sieraden is chloor. Veel zwembaden hebben dit chemische additief om het water veilig te houden voor zwemmers, maar helaas voor je sieraden veroorzaakt het aanzienlijke schade en verkleuring aan edele metalen. Ook kostbare edelstenen zoals diamanten kunnen aangetast worden – chloor kan de afwerking en het polijstsel verwijderen, met een doffe en donkere aanblik tot gevolg.

Zand en zout water

Stranden zijn niet veel beter voor je sieraden, want zout water en zand zijn berucht voor het beschadigen en verkleuren van metalen. Vooral rosé goud is erg gevoelig voor verkleuring in zout water omdat het een legering is die goud en koper bevat. Zand van stranden en meren kan je sieraden ook beschadigen. Zand is zeer schurend en kan krassen maken op edele metalen. Bovendien kan het stenen losmaken doordat ze vastlopen in de zettingen van je sieraden. Wat een nachtmerrie!

Opbouwen

Als je deze zomer naar buiten gaat, bescherm jezelf dan tegen muggen door insectenspray te gebruiken. Maar wees voorzichtig – insectenspray en sieraden gaan niet helemaal samen. Aanslag van insectenspray kan je fonkelende sieraden snel veranderen in doffe en doffe stukken. Als dit je overkomen is, wees dan niet getreurd! We raden een professionele reiniging aan om je sieraden te laten glanzen, polijsten en perfectioneren.
Behalve insectenspray kan ook zonnebrandcrème vervelende aanslag veroorzaken. Hoewel het belangrijk is je huid tegen schadelijke UV stralen te beschermen, wordt het aanbrengen of dragen van zonnebrandcrème terwijl je je sieraden omdoet sterk afgeraden.

Als je merkt dat je je sieraden in de loop van de zomer vaak moet schoonmaken door ophoping, doe ze dan af als je weet dat je insectenspray of zonnecrème gaat dragen.

Onderweg

Reizen is voor velen het leukste deel van de zomer, maar het kan het ergste zijn voor je sieraden. Als je beslist wat je inpakt, denk dan aan alle mogelijkheden. Hieronder vind je enkele tips om in gedachten te houden voor je de weg of het asfalt op gaat.

Verstandig reizen

Eerst het belangrijkste – overweeg of je al dan niet kostbare sieraden mee wilt nemen op je reizen. Reizen brengt het risico met zich mee dat je onderweg voorwerpen kwijtraakt of verliest. Probeer bij het kiezen van je reisoutfits sieraden te kiezen die goed passen. Door zo weinig mogelijk sieraden mee te nemen verminder je het risico dat er iets misgaat.

Als je toch besluit al je sieraden in te pakken, weersta dan de verleiding om al je stukken in één tas te stoppen. Voorkom in plaats daarvan vermijdbare schade door sieraden afzonderlijk in te pakken. Sommige stenen en materialen zijn veel duurzamer dan andere, en ze allemaal samen inpakken kan ertoe leiden dat hardere stenen zoals diamanten krassen maken op zachtere materialen zoals goud, parels, of opalen. Voor een meer diepgaande kijk op hoe je je sieraden zowel thuis als buitenshuis kunt bewaren,

Bekijk je onze 3 beste tips.

Beveilig kostbare sieraden

Stop je sieraden nooit in ingecheckte tassen! Als je sieraden geldelijke of sentimentele waarde voor je hebben, plan ze dan veilig op te bergen in een handbagage om er zeker van te zijn dat ze veilig op je bestemming aankomen. Ingecheckte tassen raken immers wel eens zoek – soms voor onbepaalde tijd.

Als je op je bestemming bent aangekomen, berg je sieraden dan waar mogelijk op in een kluis. Laat je sieraden nooit open en bloot liggen zodat anderen ze kunnen hanteren, misplaatsen of stelen. Neem een draagbare kluis mee, als het moet.

Als extra laag bescherming en gemoedsrust kun je een sieradenverzekering overwegen. Een sieradenverzekering kan de sentimentele waarde van je stukken niet beschermen, maar wel hun geldelijke waarde als ze ooit verloren of gestolen worden. Als je vragen hebt over een sieradenverzekering of een taxatie nodig hebt, kunnen we je helpen bij het besluitvormingsproces en ook je sieraden taxeren.