Zoek
Sluit dit zoekvak.
Black Friday: 50% korting van 21 tot 27 november
Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Geboortebloem januari

De anjer en het sneeuwklokje zijn de twee bloemen voor geboortebloem januari nu de winter nadert.
Kom meer te weten over de achtergrond, betekenis, en symboliek van deze levendige bloemen, of ze nu je geboortebloem zijn of niet. Ze zullen je opvrolijken te midden van de sombere winter.

Anjer
sneeuwklokje

Welke bloemen hebben januari geboortes?

De anjer en het sneeuwklokje zijn de gebruikelijke bloemen voor januari verjaardagen.

De anjer, of Dianthus caryophyllus, is een wijd verbreide bloem met gefranjerde bloemblaadjes, die inheems is in het Middellandse Zeegebied en een kruidige geur heeft.
Nadat ze in de jaren 1850 voor het eerst naar het land gebracht waren, kwamen er in een periode van 20 jaar meer dan 50 soorten beschikbaar.
Het is lange tijd een steunpilaar in de bloemenindustrie geweest vanwege zijn associaties met liefde en herinnering, vooral voor Moederdag en Valentijnsdag.

Anjer Geschiedenis

Anjer wordt vaak “bloem van de goden” genoemd, in vertaling uit het Grieks.
De Griekse botanicus Theophrastus wordt gecrediteerd met de naamgeving van de plant, die van nature op Griekse heuvelhellingen groeide.
De geschiedenis van de anjer gaat terug tot toen ze zowel in het oude Griekenland als in Rome gebruikt werd in versieringen, kunstwerken en guirlandes.

De anjer werd vroeger in Europa gebruikt om koortsen te behandelen.
Het werd in de Elizabethaanse tijd gebruikt om wijn en ale mee op smaak te brengen, als goedkoper alternatief voor de duurdere kruidnagel.
Uit de bloem van een anjer kan een etherische olie gewonnen worden die gebruikt wordt in aromatherapie en parfums.
Traditionele toepassingen ervan in de Europese kruidengeneeskunde zijn o.a. de behandeling van zenuw- en coronaire aandoeningen.

Een witte anjer wordt in Nederland gedragen om veteranen en het verzet in de Tweede Wereldoorlog te eren.
De Revolutie van de Anjers, ook bekend als de Portugese militaire en burgerlijke staatsgreep van de jaren ’70, wordt uitgebeeld door felrode anjers.
Op de Internationale Dag van de Arbeiders worden van oudsher rode anjers gedragen als symbool van het socialisme en de arbeidersbewegingen (1 mei).

Anjersymboliek en betekenissen

Anjers waren vroeger meestal lichtroze en perzikkleurig, maar naarmate de tijd vorderde kwamen er meer kleuren beschikbaar, waaronder rood, geel, wit, oranje, paars en groen, en ook tweekleuren en berijpte soorten.
Anjers zijn er in een verscheidenheid van kleuren, die elk een specifieke betekenis hebben, net als rozen dat hebben.

Anjer Betekenissen & Kleuren

De geboortebloem januari roze anjer op aarde, volgens de christelijke mythe, ontstond uit de tranen van Maria toen ze huilde voor Jezus.
Bijgevolg staat een roze anjer vaak voor de niet aflatende liefde van een moeder.

Anjers kunnen in twee hoofdcategorieën verdeeld worden: border- of tuinanjers, en eeuwig bloeiende anjers.

Tuinanjers hebben een hoogtebereik van 30cm tot 60cm en een verscheidenheid aan kleuren.
Aan de pezige, stijve stengels ontspringen de ongeveer 5.00cm grote bloemen.

Tot 91cm hoog, steviger, en met grotere bloemen, zijn eeuwig bloeiende anjers.

Aanvullend gekweekt voor bloemist gebruik zijn miniatuur- en sproeivariëteiten.

Anjers zijn een overblijvende kruidachtige plant die ook als eenjarige gekweekt kan worden.
Ze geven de voorkeur aan vochtige, korrelig gedraineerde grond met een hoog gehalte aan organische stof en een koeler zomerklimaat.

Omdat ze niet tegen extreme hitte kunnen, zijn anjers misschien niet de beste plant voor een zuidelijke tuin.
Ze verkiezen warm weer met koele nachten, en bloeien in het midden van de zomer.
Anjers zijn een van de weinige bloemen die ook bij koel weer kunnen bloeien, mits de temperatuur boven het vriespunt blijft, en ze kunnen kleur geven aan een patio bak of tuinborder.

Sneeuwklokjes

Het sneeuwklokje (Galanthus), dat opmerkelijk is omdat het de eerste tuinbloem is die bloeit, verschijnt meestal in de late winter of het vroege voorjaar, soms zelfs als er nog sneeuw op de grond ligt.

Geschiedenis van sneeuwklokjes

Sneeuwklokjes kwamen oorspronkelijk voor in de kille bergachtige, beboste en grasland streken van Zuid-Europa en Klein-Azië, maar ze zijn sindsdien een inheemse soort in de Verenigde Staten geworden.

De effecten van een sneeuwklokje-extract waren bekend bij de oude Grieken.
Men gelooft dat monniken en vroedvrouwen het sneeuwklokje naar Europa brachten om het te gebruiken als volksmiddel tegen allerlei ziekten.

Symboliek en betekenis van sneeuwklokjes

Galanthus, de wetenschappelijke naam voor sneeuwklokjes, komt van de Griekse woorden gala (melk), dat verwijst naar de verschijning van de bloem in zuiver wit, en anthos (bloem).

Zowel medeleven als vreugde worden overgebracht door het gebruik van sneeuwklokjes.
Als het goed gaat, wordt aangenomen dat het optimisme en hoop opwekt; na een sterfgeval of een andere ongelukkige gebeurtenis staat het echter voor medeleven.
De kleur van het sneeuwklokje wordt ook in verband gebracht met onschuld.

Een christelijke legende beweert dat een engel sneeuwvlokken in sneeuwklokjes veranderde en ze aan Adam en Eva gaf als een teken van hoop na hun verbanning uit de Hof van Eden.

Pagans geloven dat de komst van de eerste bloem die bloeit het einde van de winter inluidt, en daarom is het sneeuwklokje bij hen verbonden met het begin van de lente.

Door zijn geschiedenis van groeien op begraafplaatsen, werd vroeger gedacht dat een enkele sneeuwklokje-bloem die binnenshuis gebracht werd, de dood symboliseerde.
Dit tere bloempje, een van de eerste die in de late winter uit de sneeuw tevoorschijn komt, staat nu voor schoonheid en hoop.

De beste plaatsen voor sneeuwklokjes, dat zijn kleine plantjes, zijn dicht bij wandelingen, paden, of in verhoogde tuinen.
Als ze in groepjes van minimaal drie of vier bij elkaar geplant worden, zien ze er het mooist uit.

Als het loof in het voorjaar zichtbaar is, groeien sneeuwklokjes op een plaats die direct zonlicht krijgt.
Plant droge bollen, nadat de grond is afgekoeld, vroeg in de herfst.
Rijke, goed doorlatende grond heeft hun voorkeur.

Na de bloei of in het vroege voorjaar als de eerste scheuten verschijnen, bemest je de plant. Laat na de voorjaarsbloei het loof op natuurlijke wijze afsterven.

Voor sneeuwklokjes zijn bosrijke omgevingen ideaal.
Als de lage temperaturen in de winter tussen de -6 en -20 graden vallen, komen ze elk jaar terug.

Omdat de zaden van sneeuwklokjes omgeven zijn door een olierijke structuur, worden mieren erdoor aangetrokken en helpen ze de zaden over het landschap te verspreiden.

Ga verder voor de bloemen die horen bij februari